Ciasta z kremem i ciasta bez pieczenia

ciasta bez pieczenia

Większość ludzi uwielbia słodki smak i wciąż rozgląda się za czymś słodkim do zjedzenia. I choć wielu z nas nie powinno jadać słodkości z powodu nadwagi, to jednak co jakiś czas pozwalamy sobie upieczenie ciasta w domu lub zrobienie ciasta bez pieczenia, jak na przykład sernika na zimno. Czasem zamawiamy kawałek ciasta do kawy w kawiarni, albo kupujemy ciasto w cukierni na wynos.

Czym jest ciasto? Ciasto jest wyrobem cukierniczym. Jest elastyczną i plastyczną masą, która powstaje poprzez połączenie i zgniecenie mąki, wody i innych dodatków, jak jajka, mleko, tłuszcze i jeszcze kilka innych składników w zależności od rodzaju ciasta. Ciasto czy ciasta bez pieczenia są deserami, które nam wybornie smakuje, gdyż zazwyczaj pełne są smakowitych dodatków, jak bakalie, nadzienie serowe, makowe, jabłkowe, jak również różne nadzienia kremowe. Ciasta z kremem smakują zdecydowanej większości ludzi i dlatego nieustannie interesują nas przepisy na ciasta z kremem, które zdobywamy drogą wertowania stron internetowych, książek z przepisami lub zdobywamy pocztą pantoflową od rodziny lub znajomych. Czasem zastanawiamy się nad tym, jak długą historię ma cukiernictwo i jak to wszystko się zaczęło?

Cukiernictwo ma długą historię, gdyż już w czasach neolitu (dziewiąte i ósme tysiąclecie przed naszą erą) znano sposób wypiekania ciast z ziaren zbóż na rozżarzonym kamieniu lub w popiele. A w epoce brązu zaczęły powstawać pierwsze piece ceramiczne, w których pieczono ciasto. Oczywiście różniło się ono od tego, jakim zajadamy się dziś. Lecz również posiadało słodki smak, bo dodawano miodu. Prawdziwym wynalazkiem było okrycie cukru, którym można było słodzić produkty spożywcze. Bardzo wcześnie sztukę tę posiedli mieszkańcy krajów położonych nad Morzem Śródziemnym, którzy wytwarzali cukier z trzciny cukrowej. Później, bo w siódmym wieku nauczyła się tego także ludność arabska. W Europie pierwsza fabryka produkująca cukier z trzciny cukrowej powstała w Niemczech w szesnastym wieku. Kika wieków później wypiekano już nie tylko zwykłe ciasta i ciastka, lecz nawet pierniki, do których dodawano różnych przypraw, jak cynamon, goździki, imbir, które to przyprawy były znane już przed naszą erą.

Kilkanaście wieków przed nasza erą np. w Chinach znano też przepis i metodę na wytwarzanie lodów. Prawdziwy przełom w cukiernictwie nastąpił w czternastym wieku, kiedy wynaleziono proces produkcji jasnej mąki. Wypiekanie ciast w tamtym okresie, to była żmudna ręczna praca. Dziś mamy bogato rozwiniętą technikę, która umożliwia szybkie i łatwe produkowanie wyrobów cukierniczych.